fbpx

             Dünya’da ve ülkemizde Koronavirüsün bizleri kalabalıktan uzaklaştırdığı şu zamanlarda sizce de en güzeli doğayla ve geçmişle kucaklaşmak    değil mi? Yaşanılan bu zor günlerde içinde olduğumuz andan uzaklaşmak için geçmişe bir yolculuk yapmaya ve yeni yerler keşfetmeye ne dersiniz?

             Eğer bu süreçte yolunuz Salihli’ye düştüyse sizi buranın güzellikleri ve tarihi ile tanıştırmak isteriz. Sardes antik kentinin kuzeyinde Türkiye’nin en geniş antik mezarlık alanı yer almaktadır. Lydia elitlerinin ölümü hayranlık uyandıracak şekilde ölümsüzleştirdiklerine şahit olurken muhteşem bir manzarayla da karşı karşıya olacaksınız. Bintepe de yer alan bu mezarlık alanı Mısır’da yer alan Giza Platosundan çok daha büyük bir alanı kapsamaktadır. Büyük tepecikler halinde görülen bu tümülüs mezarlar; kil, kum, çakıltaşı, moloz ve nehir taşları kullanılarak oluşturulmuştur. Günümüze kadar korunan çok sayıda tümülüs mezarlar arasında yer alan Alyattes Tümülüsü ve Karnıyarık tepe tümülüsünden bahsetmemek haksızlık olacaktır.

                Alyattes Tümülüsü tüm ihtişamı ile Dünya’nın en büyük tümülüsleri arasında yer almaktadır. Alyattes Tümülüsü Tarihin babası sayılan Heredotos tarafından anlatılmaktadır.

‘’(Lidya’da) görülmeye değer bir anıt vardır. Mısır’dakiler ve Babil’deki anıtlar bir yana, öyle bir anıt vardır ki, bilinen bütün öbürlerini aşar. Bu, Kroisos’un babası Alyattes’in mezarıdır, etekleri büyük taşlarla (krepis) örülmüş bir toprak yığınıdır. Küçük esnafın, el işçilerinin ve aşk satıcısı küçük kızların topladıkları paralarla yükseltilmiş bu anıt. En yüksek yerinde, ben oradan geçtiğim zamanda da, beş tane taş blok vardı, üzerlerinde kazılı olan yazıtlarda, buna katılan her meslek dalının ne kadar verdiği yazılıydı…..Bu mezar, çepeçevre altı stad ve iki plethron’dur; genişliği on üç plethron’dur. Yanında büyük bir göl vardır, ki Lidyalılar hiç kurumaz derler; adı Gyges gölüdür. İşte bu konudaki sözümde bu kadardır.’’ (Hdt. 1.93)

              Anıtsal görüntüsüyle bizleri büyüleyen bir diğer tümülüs ise Karnıyarık tepe tümülüsüdür. Tümülüs boyutarı bakımından Giza’da yer alan Keops’la hemen hemen aynı çapa sahiptir. Bu ihtişamlı tümülüsün kim için yapıldığı ise tarihin cevapsız soruları arasında yer almaktadır. Mezarın ihtişamı nedeniyle kraliyet ailesine mensup birine ait olabileceği düşünülmektedir.

               İşte sizi tüm görkemiyle bekleyen bu mezarlar bir zamanlar Lydia Kraliyet ailesinin ihtişamını gözler önüne sermektedir. Şu andan kopup geçmişteki yolculuğunuza mutlaka bu tümülüsleri de eklemelisiniz.

Bir sonra ki zaman yolculuğunuz da görüşmek dileğiyle…

Doğada kalın…

Ecem MENGENECİ

Share

Related Posts

Leave a Reply

keyboard_arrow_up